zaterdag 17 december 2011

Paus begint zwak en oververmoeid aan drukke kerstweken

De paus afgelopen week tijdens een gebed in de Sint Pieter. © reuters
De paus is op dit moment zwakker dan ooit. Dat zeggen mensen die de afgelopen tijd met hem hebben gewerkt. Hij schijnt te moe te zijn om in te gaan op wat hem gezegd wordt. Ook ontvangt Benedictus XVI niet langer individueel bisschoppen die bij hem op bezoek komen. Met twee drukke kerstweken vol publieke optredens voor de boeg, is het afwachten hoe de paus zich hier doorheen slaat.

Een paar weken geleden begon de paus met het gebruiken van een bewegend platform. Op die manier wordt hem de lange wandeling naar de Sint Pieter bespaard. Woorvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi heeft gezegd dat er geen medische reden is voor het gebruik van het rijdende platform. Het is alleen bedoeld om de krachten van de paus te sparen.

Benedictus wordt volgend jaar 85 dus het is alleen maar natuurlijk dat hij het wat rustiger aan gaat doen. Gezien zijn leeftijd is het zelfs opmerkelijk dat hij er een voortdurend bomvol werkschema op nahoudt. Afgelopen week bevestigde hij bijvoorbeeld dat hij in de lente naar Mexico en Cuba zal reizen.

Vonk verdwenen
Vorige maand was de paus nog drie dagen in het westen van Afrika. Hij trotseerde daar temperaturen van 32 graden Celsius. Eenmaal 'thuis' is hij volgens ingewijden gesloopt. De dagelijkse sleur van het paus zijn, eist zijn tol. Een vonk is verdwenen. Op sommige dagen lijkt Benedictus compleet van de wereld te zijn.

David Rosen ontmoette de paus onlangs tijdens een bezoek van religieuze leiders aan het Italiaanse Assisi. Rosen, hoofd interreligieuze relaties van het American Jewish Committee, zat naast de paus tijdens de treinreis naar de stad. 'Ik werd getroffen door de afname van zijn kracht en de achteruitgang van zijn gezondheid. Hij ziet er dunner en zwakker dan ooit uit'.

Aftreden
De toestand van Benedictus roept vragen op over de toekomst van het pausdom. De paus heeft immers ooit zelf gezegd dat een paus moet afreden als hij het werk niet meer kan doen. Het is een paus ook toegestaan om af te treden. Maar slechts een handvol heeft dit gedaan. De laatste was paus Gregorius XII in 1415.

(Bronnen: AP/De Volkskrant)